Veel ouders maken er een grapje of hele poppenkast van met hun kind, om de sfeer maar gezellig te houden. Dat kost veel energie.
Het begint vaak al bij het goed leren eten. Wie kent het niet, de ‘leuke hapjes’ geven aan tafel. “Een hapje voor oma, eentje voor opa, nu komt de giraffe, deze lepel is een helicoper, en broem broem daar komt een heel groot vliegtuig aan.”
Natuurlijk, het contact met je kind op deze manier is ook verbindend en leuk. Althans dat kan het zijn. Totdat je kind wat ouder is geworden en het voor jouw gevoel wat uit de hand is gelopen. De hapjes moeten steeds gekker, of de lepel wordt steeds vaker net wat te hard weg geduwd.
Als het in jouw binnenwereld overheersend is gekanteld van leuk naar niet-meer-leuk. Wat besluit je dan te doen?
Toch gewoon doorgaan, wellicht met wat gemopper erbij? Jouw onvrede negeren? Hardop zeggen dat je er op deze manier geen zin meer in hebt? Boos worden, of nog een keer uitleggen waarom eten belangrijk is? Stoppen, en geirriteerd worden dat het kind stamppij begint te maken?
Slaaf van het bedritueel
Het naar bed brengen is ook zo iets. Ben jij al slaaf geworden van de opgebouwde routines die ooit gezellig, saamhorig of grappig zijn begonnen? Gek genoeg worden bedrituelen vaak geleidelijk aan uitgebouwd en ben je steeds langer bezig je kind naar bed te brengen. Naarmate kinderen ouder worden komt daar ook nog bij dat ze niet naar boven te branden zijn. Even iets willen afkijken op de Ipad, of getreuzel ten top, kan jou als ouder behoorlijk dwars zitten. Dan kom je al snel met teksten die niets opleveren maar wel je mond uit rollen:
- ,,Hup en nu als een sodemieter naar boven’’.
- ,,Als je samen nog wilt lezen moet je nu wel gaan tandenpoetsen’’.
- ,,Nee daar is geen tijd meer voor, dan had je maar niet zo moeten treuzelen’’
Je kijkt er wel naar uit dat ze in bed liggen, maar je hebt eigenlijk geen zin meer in de hele heisa. Dan is het tijd om het om te draaien in de communicatie. Zeg niet meer wat je zat bent of wat je kind moet doen, maar deel wat jij graag doet. Stop met lijden, en ga leiden! Opvoeden is niet iets wat je doet, het is een logisch gevolg van hoe je in het ouderschap staat. Voorkom dat ‘de opvoeding’ tussen jou en je kind in komt te staan.
Wat Zég je dan?
Voor kinderen die prima kunnen klokkijken en zich zelfstandig kunnen klaarmaken voor bed: ,,Ik vind het altijd leuk om samen met jou de dag af te sluiten zodra je in bed ligt. Tussen 19:15 – 19:45 uur neem ik daar ook alle tijd voor. Vanaf 19:15 uur kun je mij roepen dat je in bed ligt en dan kom ik er direct aan. Om 19:46 uur ga ik weer naar beneden. Dan ga ik andere dingen doen en kom ik ook niet meer boven.” [Stilte]
Makkelijk is dit niet, oefenbaar is het wel. Natuurlijk komt er iets meer bij kijken. Ik begeleid ouders om hierin met vallen opstaan en altijd afgestemd op het kind, geleidelijk aan hun weg in te vinden. Van het één komt altijd weer het ander. Daarom heb ik een helder raamwerk en overzichtelijk stappenplan ontwikkeld, verwerkt in een ludieke en vooral unieke Blokkendoos-voor-ouders. Door met de blokken te ‘spelen’ doorzie je de valkuilen, behoud je het overzicht en ervaar je toetsbare ankerpunten om jezelf maar bovenal ook je kind in allerlei situaties vruchtbaar en liefdevol te ondersteunen in groei en ontwikkeling.
Heb je vragen? Ga naar MarikeBerkhuysen.nl
‘Koers in Ouderschap’
Haal meer uit de relatie met je kind.