+31 6 23 81 71 77

welkom@marikeberkhuysen.nl

Fok 68, 8441BR Heerenveen

Two make a strong team! Althans, in potentie

Duocoaching om als een sterk(er) team in het ouderschap te staan!

Ik begeleid ouderstellen in het leggen van een nieuwe basis voor een gezondere samenwerking met elkaar in het (stief of pleeg) ouderschap. 

Hoe ziet een ‘gezondere’ samenwerking er uit? 

Dat is nou precies de overkoepelende vraag die jullie met z’n tweetjes samen uitwerken, terplekke bij mij aan tafel, onder mijn begeleiding. Ik begeleid jullie op (interactie) procesniveau en niet op de inhoud. Jullie bepalen samen wat een ‘gezondere’ samenwerking inhoudt en ontdekken samen wat daarbij komt kijken. Meestal vraagt het van beide ouders ook een verruiming van je waarheid waar ‘goed ouderschap’ uit bestaat.

Kwetsbaarheid

Als ik 1 ding bij mijzelf heb gemerkt, en steeds opnieuw merk bij ouders die de weg vinden naar mijn praktijk, is het wel de enorm sterke roep van binnen om een ‘goede ouder’ te zijn. Deze roep om het goed te willen doen kan zó sterk trekken, dat je het slecht verdraagt als je beroofd wordt van je zekerheden waar jouw gevoel van ‘goed ouderschap’ op leunt. 

Ouderschap maakt dus kwetsbaar. Open staan voor een ruimere waarheid in je ouderschap is dan ook een delicate kwestie. Het ontwikkelen van een ruimere waarheid heeft alleen kans van slagen op de bedding van respect en begrip voor hoe en waarom de dingen bij jou tot op heden zijn gelopen en ontstaan. Hierbij gaat het uiteraard over de bedding die ík bied aan ouders, maar vooral ook over de bedding die jullie bieden aan elkaar. Het alom bekende ‘neuzen dezelfde kant op’ in het ouderschap, gaat vaak primair over wederzijds een ‘fijne neus hebben’ voor hetgeen zich afspeelt in de binnenwereld van de andere ouder en daar liefdevol en neutraal naar kunnen kijken: zonder het op jouzelf te betrekken, zonder te verwijten, er iets van te vinden en erover te oordelen.

Ontwikkel vragen

Zodra deze warme bedding aan alle kanten is geborgd, coach ik jullie naar het gezamenlijk beantwoorden van voorbeeldvragen als:  

  • Wat is jullie gezamenlijke visie op het ouderschap? Wat is voor jullie precies de bedoeling?
  • Hoe verloopt jullie samenwerking nu en wat is daarvan het effect op elkaar, het kind en op jullie bedoeling van het ouderschap?
  • Wat is voor jullie een belangrijk gezamenlijk ontwikkelpunt?
  • Welke interactie-afspraken hebben jullie onderling gemaakt (in de context van het ouderschap) waar jullie allebei helemaal achter staan?

De manier waarop ouderstellen bij mij aan tafel met elkaar (non verbaal)  communiceren, is meestal ook de manier waarop ze thuis de dingen bespreken en beslissen omtrent het kind. Wat in het hier-en-nu gebeurt, gebeurt ook daar-en-dan. Deze wetmatigheid benut ik om bewustwording te vergroten in eventuele (geconditioneerde) patronen en ‘aktie is reactie’ mechanismen. 

Effect

Duo(team)coaching in ouderschap is een gestructureerde aanpak gericht op het verzachten, versterken en plezieriger maken van de onderlinge samenwerking waarin een gevoel van ‘samen’ wederzijds wordt ervaren. Dat is niet alleen vitaliserend voor ouders zelf: reken er maar op dat ieder kinderhart hier een blij sprongetje van maakt©.

Motto van duocoaching voor (ex) ouderstellen:
Versterken op de inhoud, door te (leren) verzachten in de omgang